• Izrada stranica
  • Oglašavanje

Internet oglašavanje

Oglašavanje na internetu

Google, Etarget, Facebook

U pravilu, najisplativije je isprobati sve dostupne oblike oglašavanja, ali ne u istim omjerima. Cijene oglašavanja se stalno mijenjaju, pa je potrebno kontinuirano praćenje isplativosti i u skladu s tim promjenama prilagođavanje omjera uloženih sredstava u pojedine oblike oglašavanja.

Cijene oglašavanja

   Cijenu, tj. mjesečni budžet određujete sami, a najmanja provizija za vođenje reklamne kampanje je od 200kn mjesečno. Moj posao je da za svaku uloženu kunu dobijete što više kupaca, turista, klijenata...

01Google Adwords

Google oglašavanje

Google oglasi se prikazuju iznad i pored rezultata Google pretrage, te na Internet portalima uključenim u Google Adsense reklamnu mrežu. Oglasi se prikazuju u kontekstu, na stranicama koje su tematski slične sadržaju oglasa i sadržaju reklamirane stranice.

Optimizacija za Internet tražilice (SEO) je preduvjet uspješne Adwords kampanje, jer Google nagrađuje optimizirane stranice povoljnijom cijenom oglasa. Izrada web stranica bez optimizacije za tražilice je velik propust, a još veći ako loše optimiziranu stranicu želite oglašavati putem Google Adwordsa. Ako već imate stranicu, za uspješnu reklamnu kampanju vjerojatno će biti potrebne i određene intervencije u sadržaju same stranice.

Google pretraga vs. Internet portali

Ljudi koji traže Vaš proizvod ili uslugu preko Google pretrage su najkvalitetniji posjetitelji koje možete dobiti, pa je oglašavanje na Google pretrazi i nešto skuplje od oglašavanja na web portalima. No, s obzirom da je kontekstualno oglašavanje na web portalima koji prikazuju Google oglase jeftinije, isplati se kombinirati i jedno i drugo.

02Etarget

Etarget oglasi

Oglašavanje na Etargetu je kontekstualno, kao i oglašavanje na portalima koji prikazuju Google oglase. Etarget oglasi se nalaze na brojnim hrvatskim portalima, tako da je dobro isprobati Etarget oglašavanje s manjim dijelom budžeta. Međutim, zanimljivo je pročitati i negativna iskustva. Etarget oglašavanje je neke oglašivače jako skupo koštalo i nikad više ne žele imati posla s tom firmom. Ako imate iskustva s Etargetom, pozivam vas također da upišete koje slovo na forumu webmajstori.net: Vara li etarget oglašivače? Iskustva oglašivača.

03Facebook

Facebook oglašavanje

Facebook je u zadnih nekoliko godina postao najpopularniji društveni portal na kojem korisnici iskreno daju podatke o svojoj dobi i interesima. Na osnovu toga, oglašivači mogu ciljati svoje reklamne kampanje za pojedine dobne skupine, za zaručene osobe, osobe koje vole sport, aute i slično. Ponekad je Facebook oglašavanje vrlo isplativo. Cijene oglasa su promjenjive kao i na Adwordsu, ovise o trenutnom broju konkurentskih oglasa.

Također, osim plaćenih oglasa možete napraviti i besplatnu Facebook stranicu o svojoj firmi. No, bez reklamiranja ili izrazito privlačnog sadržaja takva stranica će teško privući velik broj obožavatelja.