Web tutorijali, besplatne online upute za izradu web stranica

Korisni savjeti i web tutorijali: besplatne upute za izradu web stranica,
njihova optimizacija za tražilice i posjetitelje, te mogućnosti oglašavanja.

Ww3schools web tutorijali:

  • HTML tutorijal - HTML je najjednostavniji jezik za izradu web stranica. Provjerite svoje znanje HTML-a: kviz znanja

  • XHTML tutorijal - XHTML je stroža i čišća verzija HTML-a.

  • CSS tutorijal - CSS nam štedi vrijeme tako što olakšava kontrolu nad stilom i rasporedom elementa na mnoštvu Web stranica odjednom.

  • PHP tutorijal - PHP je moćan serverski jezik za stvaranje dinamičkih i interaktivnih web sajtova.

  • Javascript tutorijal - Javascript je najpopularniji skriptni jezik na Internetu. JavaScript se koristi za poboljšavanje dizajna, validiranje formi, detektiranje browsera, stvaranje cookija...

  • Ajax tutorijal - Ajax se temelji na JavaScriptu i HTTP zahtjevima, a služi za stvaranje boljih, bržih i za korisnike ugodnijih web aplikacija.

  • Flash tutorijal - Flash je alat za izradu interaktivnih i animiranih Web sajtova

  • Na portalu www3schools se nalaze i brojni drugi korisni tutorijali. Npr., za XML, DHTML, SQL, ASP...

Tutorijali.Net - hrvatska stranica s raznim tutorijalima, između ostalih i o izradi weba:

Phptutorial.odlican.net - detaljne upute o php-u na hrvatskom jeziku. Odlične osnove za početnike, primjerice kako napraviti kontakt formu. Osim php tutoriala, na Odlican.net pogledajte i listu korisnih besplatnih programa, te AJAX uputstva na hrvatskom jeziku.

W3.org tutorijali:

Optimizacija za posjetitelje:

  • Web-page-screen-resolution - simulator veličine ekrana. Provjerite kako vaša stranica izgleda nekome tko ima monitor s rezolucijom 800×600px

  • Websiteoptimization - brzina učitavanja - vrlo koristan alat za provjeru brzine učitavanja pojedinih web stranica. Nakon što naučite osnove izrade web stranica trebali biste znati ponešto i o optimizaciji kako vam posjetitelji ne bi pobjegli sa stranice i prije nego ju pogledaju. Jedan od važnijih faktora u optimizaciji web stranica je njihova veličina. Ne preporučuju se stranice teže od 50KB, s tim da je optimum 20Kb. Također, ni slike koje imate na stranici ne bi smjele biti tako velike da usporavaju učitavanje web stranice ili bloga. Ako ništa drugo, bar definirajte dimenzije slike sa width i height, jer će se na taj način prvo otvoriti ostatak teksta, a tek onda slika. Također, izbjegavajte ubacivanje glazbe i videa koji se automatski pokreću. To ne samo da usporava otvaranje, nego i iritira brojne posjetitelje.


© 2006-11 Info Zadar - Web tutorijali - Disclaimer - Webmaster: